radio dj mengpaneel

Op deze pagina leggen we uit hoe je het gratis programma RadioDj koppelt aan een mengpaneel waardoor je het studio gevoel behoud alsof je met losse apparatuur draait!

Let op je moet wel kennis hebben van computers om het werkend te krijgen.

radio dj mengpaneelHet idee achter de mengtafel is dat je via de faders zelf het volume kan regelen zoals je microfoon(s) jingels enz..

Hierdoor kom je niet in een situatie dat je alleen een knop indrukt als je praten wil en deze weer loslaat wat niet echt een radio gevoel is.

De foto hiernaast is de studio van Sandwich waar elke werkdag tussen 12.00 – 13.00 het lunch programma sandwich gemaakt wordt.

De situatie daar is een computer met RadioDJ, 2 geluidskaarten, een digitale mengtafel, microfoon met processor.

Uitgang mengtafel naar pc 2 voor de verdere audio processing.

radio dj mengpaneel opstelling

Een overzichtje van de opstelling

Voordat we beginnen:
Zorg dat je geluidskaart in de computer als 5.1 of 7.1 staat ingesteld (configuratiescherm/geluid/configureren), hierdoor zal de geluidskaart 3 of 4 onafhankelijke uitgangen kunnen aansturen. Als je hier niet genoeg aan heb zet dan een extra geluidskaart er bij en je hebt er meer. Bij sommige geluidskaarten moet je het via de software instellen.

Als dit gedaan is kan je met de jack pluggen je geluidskaart op de verschillende ingangen van je mengpaneel aansluiten. Nu is het tijd om radioDJ op te starten en ga naar naar settings en dan soundcards. Je kan nu aangeven welke uitgang je voor wat wil gebruiken. In mijn geval zitten er 2 geluidskaarten in.

radio dj mengpaneel settingsStel vervolgens in zoals je het hebben wil, let op main, sweeper & voicetrack moeten via dezelfde uitgang van de geluidskaart gaan!

  • Main is de hoofduitgang en alles wat in de uitzendkant van RadioDJ staat komt daar uit.
  • Monitoring is voorafluistering
  • Sweeper/vo is jingels of voiceover die door de uitzendkant gedraaid worden
  • Voicetrack spreekt voor zich
  • Carts is de jingel tab
  • Aux 1 t/m x zijn de players rechts onder in RadioDJ

Geluid(en) uitzetten
Als je dit naar wens hebt ingesteld is het belangrijk om te zorgen dat je computer geen ongewenste geluiden naar je mengtafel gaat sturen.

Denk dan aan geluiden uit je browser, skype, systeem geluiden enz.. Het handigst is om alles wat je hebt op te starten incl youtube omdat dit een andere bron (flash) gebruikt.

radio dj mengpaneel geluidskaart

Klik rechts onderin je windows op het icoontje van een speaker, je krijgt daar alles wat geluid maakt te zien.

Zet alle schuiven omlaag behalve de eerste en RadioDJ (gebruik niet de mute knop! onder de schuif).

Als je meerdere geluidskaarten heb vergeet dan niet om dit ook bij de andere geluidskaart te doen (zie puldown onder apparaat).

Als het goed is kan je nu gaan testen, vergeet niet RadioDj opnieuw op te starten om de settings door te voeren!

Als alles gelukt is en het juiste geluid op de juiste kanaal van je mengtafel binnenkomt dan heb je het meeste gedaan. Je kan nog een stap verder gaan en faderstart koppelen maar dat is weer een vak apart!

Nu is het tijd om te bepalen hoe je het internet opgaat. Immers het geluid komt nu je mengtafel uit en daar stopt het.

rdj altacastInternet op
Er zijn 2 opties:

1. Mengtafel via je geluidskaart terug je computer in
2. Mengtafel naar een 2e computer en daar de stream op

In beide gevallen zul je met een losse encoder moeten werken, die in RadioDj zit kunnen we niet gebruiken. Deze software heet Altacast standalone, hiermee kan je gegevens van een mp3 stream internet provider opgeven.

Vervolgens wordt het geluid omgezet in een stream en gaat naar een stream server, via deze server kunnen mensen dan naar je luisteren.

Als je kiest voor een extra processing van je geluid omdat je vet wil klinken kan je gebruik maken van stereotool. Dit programma heeft een schat aan instellingen waar je vroeger een rek apparatuur voor moest neer zetten (en een hypotheek voor moest afsluiten).

Als je dit gaat doen heb je wel extra software nodig om stereotool te koppelen aan Altacast. Virtual Audio Cable is een goede oplossing.

Gedraaide platen
Omdat we met een losse encoder werken kan RadioDJ geen plaat informatie doorgeven aan de stream. Je kan dit echter oplossen door Altacast via de metadata edit knop een bestand te laten inlezen dat door RadioDJ wordt gegenereerd.